Memede Fibrokistik Patern, kadınların %90'ında görülen bu rahatsızlık, kısaca memedeki kitle oluşumunu ifade eder. Bazı kadınlarda ağrı ve akıntıya sebep olurken bazı kadınlarda da bu belirtileri göstermeden ortaya çıkabilir. Genellikle bu durum lezyonlar veya bağ dokulardan dolayı meydana gelmektedir.
Genellikle elle muayene sonrasında ele gelen şişlik şeklinde kendini gösteren memede fibrokistik patern sorunu, özellikle kadınların adet döneminde daha sık görülür. Grandüler ve nodüler olmak üzere tıpta iki meme dokusu olarak incelenebilir.
Memede Fibrokistik Patern Neden Olur?
Bir süt bezi olan meme, sütün üretimini sağlayan bezlerden, taşınmadan sorumlu kanallardan ve destek olan bir bağ dokudan meydana gelir. Kadınların adet günlerinde memeden de aynı hamilelik hormonları salgılanır. Ve böylece memede gerilmeler meydana gelir. Eğer gebelik oluşmazsa memedeki bu hücreler bazı kimyasal yollar ile öldürülür. Bu kimyasal işlemler sırasında memede fizrozis kistik oluşumlar gözlenebilir. Gebelik olmazsa bile memelerde sıvı ürerimi devam eder. Eğer taşıma kanalları hasar görürse bu sıvı geri atılamaz ve fibrokistik meme patern sorununa sebep olur.
Memede Fibrokistik Patern Sorunu Meme Kanserine Sebep Olur Mu?
Uzmanlara göre genellikle bu sorun meme kanserine yol açmaz. Ancak meme kanseri tanısını koymayı güç hale getirebilir. Bazen de kanser belirtileri ile karıştırılabilir.
Memede Fibrokistik Patern Probleminin Belirtileri Nelerdir?
Daha çok 30'lu yaşlarda kendini gösteren ve menopoz dönemlerinde ortadan kaybolan memede fibrokistik patern belirtileri şunlardır:
- Adet dönemi öncesi başlayan ve adet bitince ortadan kaybolan meme ağrısı
- Memede elle kontrol sonrası hissedilen şişlik
- Memede gerginlik
- Memede meydana gelen sancılı yanmalar
- Kaşıntı ve batma hissi
- Meme ucundan gelen akıntı
Memede Fibrokistik Patern Sorunu Nasıl Teşhis Edilir?
Bu problemin tanısı için uzmanlar genellikle ilk olarak elle muayeneye başvururlar. Memede veya koltuk altında bir anormal şişlik aranır. Ek olarak hastaya memede ağrı olup olmadığı sorulur. Ayrıca daha yetşkin hastalarda mamografi ve ultrasınografi teknikleri ile kesin tanı koyulabilir. Bazen de biyopsi yöntemi teşhisin kesinliği açısından uygulanabilir.
Memede Fibrokistik Patern Sorununun Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hastalığın tedavisi için ilk olarak hastanın ağrı ve sancı gibi yakınmaları ortadan kaldırılmaya çalışılır. Antienflamatuar ve ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.
Hormonal bozukluklar, tiroid bozuklukları veya diyabet hastalığı nedenleriyle oluşan memede fibrokistik patern sorunu ise adet ve hormon düzenleyici ilaçlar ile tedavi edilebilir.
Bunların yanı sıra hastanın alkol, kahve, sigara, çay, çikolota ve mayalı gıdaları da kısıtlı tüketimi, tedavinin hızlıca gelişmesinde önemli bir yere sahiptir.