Beyinde Kistik Lezyon Nedir?

Beyinde kistik lezyonlar, beyin dokusunda sıvı veya yarı katı maddelerle dolu kistlerin oluşumunu ifade eder. Genellikle zararsız olsa da, bulundukları yer ve büyüklükleriyle belirti verebilir. Tanı ve tedavi süreci, lezyonun özelliklerine bağlı olarak değişiklik gösterir.
Beyinde Kistik Lezyon Nedir?
10 Eylül 2024

Beyinde Kistik Lezyon Nedir?


Beyinde kistik lezyon, beyin dokusunda veya omurilik zarında oluşan, sıvı veya yarı katı maddelerle dolu kistlerin varlığını ifade eder. İnsan beyninde ve omuriliğinin etrafında, mikroskop altında örümcek ağına benzeyen ve araknoid olarak adlandırılan bir zar bulunur. Bu zarın içinde omurilik sıvısı bulunur. Kistik lezyonlar, bu zarın sıvı ile dolması sonucu oluşur. Her yaş grubunda görülebilmekle birlikte, genellikle çocuk yaşlarda daha yaygındır. Kistik lezyonlar doğumsal olarak ortaya çıkabileceği gibi, geçirilen bir kaza sonrasında da oluşabilir. Bu kistlerin içi bazen katı, bazen de sıvı dolu olabilir. Genellikle sabit olduklarından dolayı zararlı değillerdir ve hayati tehlike oluşturmazlar. Ancak kistik lezyonların hangi bölgede bulunduğu önemlidir.

Beyinde Kistik Lezyon Belirtileri Nelerdir?


  • Her yaş grubunda görülen kistik lezyonlar, sürekli baş ağrısı ile kendini belli eder.
  • Herhangi bir şikâyet oluşturmadan şiddetli ağrılar ile ortaya çıkabilir. Kistin büyümesi sonucunda omurilik sıvısının tek yöne gitmesine sebep olur.
  • Genellikle erkeklerde daha fazla görülür. Yetişkin kişilerde birçok belirtisi bulunmaktadır. Bu hastalık epilepsi krizi sonucunda nöbete sebep olur.
  • Ayrıca kişilerde mide bulantısı, dengesiz yürüyüş gibi problemlerin oluşmasına neden olur.
  • Bazı kişilerde psikolojik bozukluklar ile kendini belli eder.
  • Bebeklerde ise belirtileri farklılık gösterir. Beyin gelişimini tam olarak tamamlayamadığından dolayı baş kısmının şekilsiz olarak büyümesine sebep olur.
  • Kistik lezyonlar bebeklerde şekil bozukluklarına sebebiyet verir.
  • Çocuklarda ise ergenliğe erken girişe, bebek gelişiminin durmasına sebep olur. Tedavi edilmesi oldukça önemlidir.

Beyinde Kistik Lezyon Tanısı Nasıl Konulur?


Bu hastalık bazen herhangi bir belirti vermediği için uzun yıllar boyunca kendini belli etmeden beyinde varlığını sürdürebilir. Belirli şikâyetler ortaya çıktığında, beyin tomografisi ve MR (Manyetik Rezonans) görüntüleme kullanılarak kistik lezyonun yeri ve boyutu belirlenir. Tanı koyma sürecinde erken teşhis çok önemlidir, çünkü kistik lezyonlar büyüyerek hayati tehlike arz edebilir.

Beyinde Kistik Lezyon Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kistik lezyonlar belirli bir belirti sonucunda teşhis edildiğinde, bulunduğu bölge tehlike arz etmiyorsa ameliyat edilerek bu bölgeden çıkarılır. Kistik lezyonlar gereğinden fazla büyüdüklerinde hayati tehlikeyi artıracağından dolayı ameliyat şansı oldukça azdır. Bu sebeple erken tanı çok önemlidir. Beyinde kistik lezyonlar için ameliyat iki şekilde yapılır.

Birinci Kistik Lezyon Tedavi Yöntemi

Bu yöntem, şant ameliyatı ile yapılır. Şantın bir ucu kistin bulunduğu bölgeye takılırken, diğer ucu karın içine cilt altına yerleştirilen bir tüp ile bağlanır. Uygulanan bu tüp karın içinde ilerler ve beyindeki kistik lezyonun sıvısı bu tüpün içine çekilerek ameliyat gerçekleştirilir. Böylelikle kistik lezyon çıkarılmış olur.

İkinci Kistik Lezyon Tedavi Yöntemi

Kistin bulunduğu bölge ameliyat için uygunsa, bu bölümde küçük bir kesik açılır. Bu kesik ile kistik lezyonun bu bölgeden temizlenmesi sağlanır. Bu yöntem, ilk yönteme göre daha az kullanılmaktadır. Tedavi süreci ağrılı ve sancılı olabileceğinden, hastanın belirli bir süre hastanede kalması gerekebilir.

Ekstra Bilgiler

Kistik lezyonların tedavi süreci ve sonuçları, lezyonun büyüklüğüne, bulunduğu bölgeye ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir. Tedavi sonrası düzenli takip ve kontroller, hastalığın tekrarlama riskini en aza indirmek için önemlidir. Ayrıca, bazı durumlarda kistik lezyonlar ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabilir. Bu nedenle, her hastanın durumu özel olarak değerlendirilmelidir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Dilmen 31 Mayıs 2024 Cuma

Gece uykudan uyandıran nöbet şeklinde baş ağrısı neden olur

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Sarvan

Gece ani şekilde uyanıp şiddetli şekilde baş ağrısı yaşıyorsanız elbette bir takım nedenleri olabilir. Bunlar nedenler;

- Sinüzit, çene eklemi veya yüz kısımdaki sinüslerin havalanmasın bir şekilde bozulmasından kaynaklanabilir.

- Bir diğer neden ise göz kırp kusurları astigmat, hipermetrop veya miyop gibi.

Sizin durumunuz da bundan kaynaklanıyor olabilir.

2. Cevap
cevap
Uysal

Yaşanan baş ağrısı kronik hale gelmiş olabilir. Beyinde oluşan kistin uyku düzenini de etkilemesi mümkündür. Yaşadığınız sorun beyinde oluşan lezyon belirtileri arasında olmakla birlikte bu durumun daha net bir şekilde anlaşılabilmesi için doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

3. Cevap
cevap
Erakıncı

Sayın Dilmen gece uykudan uyandıran baş ağrısı yaşıyorsanız bunun birçok nedeni olabilir. Migren belirtilerinden kaynaklanabilir. Stresten olabilir. Rahat uyuyamamaktan olabilir. Kist oluşumu olabilir ve daha birçok seçenek akla gelmektedir. Net teşhis ve çözüm için mutlaka doktor kontrolünden geçmeniz gerektiğini düşünüyoruz. Allahtan acil şifalar diliyoruz. İyi günler

soru
Gulnur 21 Mayıs 2024 Salı

Beyinde 9×7 mm büyüklüğünde kist mass lezyon görülmüştür.Tedavisi nasıl mümkün?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Amuz

Beyinde oluşan birçok kistin tedavisi mümkündür. Ancak bu kistler daha çok cerrahi operasyonlar ile bulunduğu bölgeden alınır. Lezyon alınsa bile belli bir süre kişi periyodik muayeneler ile kontrol edilir. Bu şekilde beyindeki bu lezyonların tekrar oluşması durumu engellenir.

2. Cevap
cevap
Mecnun

Beyinde oluşan lezyonlarda cerrahi operasyonlar ikinci plana bırakılmaktadır. Çünkü en zor ameliyatlardan biri beyin ameliyatlarıdır. Bu zorluk daha çok doktorlar için geçerlidir. Bu nedenle doktorunuz ilk başta ilaç tedavisini deneyecek ve herhangi bir sonuç alınamaz ise cerrahi operasyonlara ağırlık verilecektir. Alınan lezyonlar ise patolojik olarak incelenecektir.

3. Cevap
cevap
Avşar

Oluşan kistin boyutu risk teşkil etmektedir. Bu bakımdan tedavisi için kullanmanız gereken ilaçları doktorunuza danışmadan almayınız. Ayrıca cerrahi müdahale de gerekebilir. Tedavisi için hastaların mutlaka beslenmelerine dikkat etmeleri gerekir. Doğal ürünlere ve bitkisel kürlere başvurulabilir.

soru
Levent sekban 10 Mayıs 2024 Cuma

8,5 mm ebatlı BOS ile izonitest lezyon izlenmiştir nöroglial kist?.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Ceyhun

Nöroglial kistler başta büyük bir rahatsızlık gibi görümesede, kistlerin 1cm çapına kadar büyümesi halinde refleks bozukluklarına neden olur. Sinir üzerinde kistin yaptığı baskı nedeniyle ilgili sinir iletimini yerine getiremez kişide göz kararması, denge sağlayamama, baş dönmesi, bulantı gibi semptolar görülür. Kişinin yaşamını sağlıklı olarak devam ettirebilmesi için kistin alınması gerekir.

2. Cevap
cevap
Gürbüz

Bu kistler ilk başta korku duygusu uyandırsa bile aslında çok korkulacak bir durum değildir. gerekli müdahalelerin yapılması ile iyi huylu sayılan bu kistler ortadan kaldırılabilir. Bunun için beyin cerrahi bölümlerinden de destek almayı unutmayın.

soru
Ömer 16 Nisan 2024 Salı

Yeni doğan çocukta beyinde sağda 38mm solda 4mm kistik varmış tehlikesi nedir nasıl tedavi edilir tedavisi mümkün mü

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Aybek

Derhal cerrahi müdahale ile almak gerekir. Yeni doğan bebekte henüz kemikler tam olarak gelişmemistir ve müdahale yetiskin bir insanınkine göre kolay yapılabilir. Kistin alınmaması durumunda kist büyüyebilir, kemikler gelişincede beyindeki baskı artabilir ve bu birçok sinirsel rahatsızlıklara neden olur. Çocukta öğrenme geriliği, denge sağlayamama gibi semptomlar oluşabilir.

2. Cevap
cevap
Abdülmalik

Merhaba, tedavisi vardır ama erken tanı önemlidir. Teşhis edildikten sonra bulunduğu kısım tehlike arz etmez gibiyse ameliyat ile küçükken alınabilir. Fazla büyüdüğünde ise tehlikesi artar. Ameliyat şansı azalır. Doktor muayelerini ve tavsiyelerini ihmal etmeyiniz. Sağlı günler.

3. Cevap
cevap
Haver

Geçmiş olsun Ömer Bey. Maalesef ki en küçük cerrahi müdahalelerde bile risk bulunmaktadır. Kistik dokusunun büyümeden tedavi edilmesi tabiki daha faydalıdır. 2 tür tedavi yapılır genelde. Bunlardan ilki lezyon birikimini önlemek amacıtla şant takılmasıdır. Diğer yöntemde ise lezyon duvarına ğencere açılarak sıvı zarların arasına verilir.

Çok Okunanlar
Böbrekte Kistik Lezyon Nedir?
Böbrekte Kistik Lezyon Nedir?
Kitle Lezyonu Nedir?
Kitle Lezyonu Nedir?
Popüler İçerikler
Solid Lezyon Nedir?
Solid Lezyon Nedir?
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Yumurtalık Kistik Lezyon Nedir?
Yumurtalık Kistik Lezyon Nedir?
Dişte Lezyon Çeşitleri
Dişte Lezyon Çeşitleri
Beyinde Kistik Lezyon Nedir?
Beyinde Kistik Lezyon Nedir?
Tümöral Lezyon Nedir?
Tümöral Lezyon Nedir?
Lezyon Çeşitleri Türleri ve Özellikleri
Lezyon Çeşitleri Türleri ve Özellikleri
Güncel
Nodüler Lezyon Nasıl Ortaya Çıkar?
Nodüler Lezyon Nasıl Ortaya Çıkar?
Güncel
Diş Etinde Lezyon Lezyonların Gelişesi
Diş Etinde Lezyon Lezyonların Gelişesi
İyi Huylu Memede Lezyonlar
İyi Huylu Memede Lezyonlar
Karaciğerde Hipodens Lezyon Tanısı
Karaciğerde Hipodens Lezyon Tanısı
Omurilikte Lezyon Foramen Magnum Sendromu
Omurilikte Lezyon Foramen Magnum Sendromu
Hiperekojen Lezyon Nedir?
Hiperekojen Lezyon Nedir?
Lezyon Kist Belirtileri ve Tedavisi
Lezyon Kist Belirtileri ve Tedavisi
Böbrekte Lezyon Teşhisi
Böbrekte Lezyon Teşhisi