{ "title": "Tümöral Lezyon Nedir", "image": "https://www.lezyon.gen.tr/images/tumoral-lezyon-nedir-9997.jpg", "date": "19.01.2024 01:24:56", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "Tümöral Lezyon Nedir, kemik tümörleri ve tümöral lezyonlar, tanı ve tedavi güçlüğü ile karşılaşılan bir durumdur. Anatomik yerleşimleri ve kökenleri belirgin farklılıklar gösterir. Kas ve iskelet sisteminde herhangi bir bölgeye yerleşip kemik, kıkırdak, fibröz doku, kemik iliği, lenfoid doku, sinir ve kan damarları olmak üzere herhangi bir dokudan köken alabilir ve hemen hemen her yaşta görülebilir.

Tümöral lezyon tanı, tedavi ve şikâyetleri nelerdir?

Tümöral lezyonlar, normal dokulara zarar vererek dayanılmaz ağrı, şişlik, ciddi sakatlık, patolojik kırık gibi şikâyetlere yol açar ve normal dokularda birtakım ekiler oluşturup sessizce kalabilme özelliğine sahiptir. Normal seyrine bırakıldığı zaman bazı tümöral lezyonlar kendi kendine iyileşirken bazıları ise yoğun tedaviye rağmen çok hızlı bir şekilde yayılarak ölümle sonuçlanmaktadır. İyi ve kötü huylu tümörler ve tümöral lezyonlar, klinik ve radyolojik bulgular gösterebilmektedir.

Kemikte oluşan tümöral lezyonlar değerlendirilir iken, tüm kemik lezyonlarını ayırıcı tanı koymak yerine hastanın ve lezyonun özelliğine göre, birkaç seçeneğe indirmek tanı ve tedavi için daha yararlı olur. Tümöral lezyonları değerlendirmede karşılaşılan en belirgin sorun, hangi lezyonların takip edilebileceği hangi lezyonlarda daha ileri tetkik ve biyopsi yapılacağının belirlenmesidir. Biyopsi olmadan bu lezyonların nasıl ayırt edileceğinin bilinmesi gerekir.

Hastanın hikayesi dinlenilerek ve tam bir fizik muayene yapılarak, radyografiler detaylı bir şekilde incelenerek değerlendirilme yapılır. Hastanın yaşı, tümöral lezyonun kemikteki yerleşim yeri lezyonun sayısı ve lezyonun radyografik görünümü büyük önem arz eder. Pek çok tümöral lezyonun görüldüğü belli yaş aralıkları vardır. Eozinofilik granülom ve miyenom birbirine çok fazla benzeyen radtografik bulgular vermesine rağmen eozinofilik granülom genelde 5 yaşın altında görülürken miyenom 30 ve üstü yaş gruplarında görülmektedir.

Hayatın ilk sekiz yaşını kapsayan dönemde görülen tümöral lezyonlar, eozinofilik garnülom ve metastatik Wilm's tümörüdür. 8 yaştan fizislerin kapandığı döneme kadar basit ve anevrizmal kemik kisti, nonossifying fibrom, osteomiyelit, osteosarkom, Ewing sarkomu, enkondrom, kondroblastom ve kondromiksoid fibrom sok görülür. Fizislerin kapandığı geç ergenlik döneminden 40 yaşa kadar, dev hücreli tümör, Ewing sarkomu, osteosarkom, 40 yaş ve sonrası grupta ise metastatik kemik lezyonları ve miyelom görülür.

Tümöral lezyonların tespit şekli, lezyonun tespiti lezyonun karakterini belirlemek için önemlidir. Sıklıkla başka nedenler için çekilen grafilerde tesadüfen tespit edilir. Bu lezyonların aktif olma olasılığı düşük olup sadece takip gerektirebilir. Kırık ile başvuran kemik lezyonları da bu gruba dahil olup takip gerektirir. Önce kırığın tedavisi yapılır, sonra lezyon takip edilir. Bazı hastalarda ise kırık iyileşmeden biyopsi yapılabilmektedir. Eğer bir tümöral lezyona bağlı patolojik kırık fark edilmezse hastanın hayatına mal olabilir.

Tümöral lezyon nedir, belirgin sınırları olan ve sürekli periost reaksiyonu ile sınırlandırılan lezyonlar genelde yavaş büyüme eğilimi gösteren iyi huylu lezyonlardır. Sürekli ve belirgin sınırları olmayan tip periost reaksiyonu ile sınırlanmış lezyonlar hızlı büyüyen ve kötü huylu lezyonlardır. Kemikteki tümöral lezyonların çoğu soliterdir. İskelet sisteminde birden fazla aynı karakterde lezyon var ise multifokal olabilen nonossifying fibrom, fibröz displazi, eozinofilik granülom, anjiyom, multipl herediter, eksostozlar ve metastatik tümörler akla gelir. Bu tür lezyonların tespitinde iki önemli yöntem, kemik taraması ve teknesyum-99m kemik sintigrafisidir.

" } ] }