{ "title": "Skuamöz İntraepitelyal Lezyon Nedir", "image": "https://www.lezyon.gen.tr/images/Skuamoz-Intraepitelyal-Lezyon-Nedir-98.jpg", "date": "19.01.2024 08:50:49", "author": "ömer ateş", "article": [ { "article": "Skuamöz İntraepitelyal Lezyon Nedir: bu tür lezyonlar rahim ağzını döşeyen epiteli meydana getiten hücrelerde, ileriki zamanlarda kansere dönüşebilecek bazı değişikliklerin görülmesini tanımlar. Düşük dereceli (LSIL) ve yüksek dereceli (HSIL) olmak üzere 2 gruba ayrılır.

LSIL Nedir?

Bu lezyonların kansere dönüşebilecek değişikliklere yol açma ihtimali çok düşüktür. Rahim ağzı kanserinin gelişimi uzun zaman alan bir süreçtir. Onun için LSIL'den direkt olarak kansere dönüşüm olmaz. Belirli bir süre geçtikten sonra önce ileri bir lezyona dönüşüm gösterir ve daha sonra kanser yönünde değişiklikler meydana gelir. Bu zamanda yaklaşık olarak 15-20 yıllık bir süreçtir. LSIL belirtileri kendiliğinden gerileyebilir, aynı şekliyle kalabilir ya da bir üst dereceli lezyona dönüşüm gösterebilir. Fakat LSIL belirtilerinin %75'inde lezyon kendi kendine gerileme gösterebilir. Bu sebeple bu olgularda hastanın takip altında tutulması daha sık olarak başvurulan bir yöntemdir. LSIL lezyonların kansere dönüşme oranı sadece %1 olarak görülmektedir.

LSIL Nasıl Tedavi Edilir?

Bu olguların hepsinde kesinlikle kolposkopi yapılmak zorundadır. Kolposkopide ufak lezyonu bulunan ya da lezyon görülemeyen ve düşük risk faktörleri bulunan hastalarda 5-6 aylık aralarla 2 yıl süren smear takibi yeterli olacaktır. 3 defa üst üste negatif smear sonucu elde edildiği zaman normal yıllık kontrollerle hasta takip edilir. Kolposkopi yeterli değilse ve lezyonun tamamını göremiyorsak, yüksek risk faktörlerini içeren olgularda konizasyon veya LEEP gibi cerrahi operasyonlar tercih edilebilir. Takip altına alınan olguların çok büyük kısmında herhangi bir işlem yapmaksızın lezyon kendiliğinden gerileme göstermektedir.

HSIL Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

HSIL tespit edildiği zaman gerçek bir kansere sebep olabilecek bir lezyon olarak düşünülür. Bu sebeple bu lezyonlarda tedavi kesin olarak gereklidir. Bu kurala tek istisna hamileliktir ve bu durumda tedavi doğum sonrası yapılmalıdır. Tedavi lezyonun çıkarılarak alınması işlemidir. Konizasyon, Leep veya histerektomi hastaya göre uygulanacak tedavi yöntemleridir.
" } ] }