{ "title": "Pankreasta Lezyon", "image": "https://www.lezyon.gen.tr/images/Pankreasta-Lezyon-21.png", "date": "19.01.2024 04:38:01", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Pankreasta Lezyon, Pankreas yaklaşık 15 cm uzunluğunda karında mide arkasında bulunan bir organdır. Pankreas baş, gövde ve kuyruk olmak üzere üç kısma ayrılır. Pankreas başı sağ karında on iki parmak bağırsağına bitişik bulunmaktadır, kuyruk sol karın içinde, bütünü ise baş ve kuyruk arasında bulunmaktadır.

Pankreas kana salgılanan hormonlar yapar. Bunlardan özellikle kan şekeri düzeyini düzenlemek için insülin üretilmekte ve salgılanmaktadır. Amilaz gibi sindirim enzimlerini de yiyeceklerin sindirimine yardımcı olmak için üretmektedir. Pankreasın içindeki pankreatik kanal bikarbonat bakımından zengin sıvı ve sindirim enzimlerini toplar ve mide ötesinde ince bağırsağın ilk kısmı olan duodenum içine akıtır. Ortak kanal karaciğer tarafından üretilen safrayı toplar. Pankreatik kanal gibi ortak kanal da içeriğini on iki parmak bağırsağına boşaltır.

Pankreas kistleri baş, gövde ya da kuyruk gibi alanlarda pankreasın içinde veya pankreasın içinde yer alan sıvı toplanmış havuzlar vardır. Bazı pankreas kistleri içine sıvı salgılamaktan sorumlu hücrelerin özel bir tabakayla kaplı olması ile ortaya çıkan gerçek kistlerdir. Pankreas kistleri boyutu birkaç milimetreyle birkaç santimetre arasında olabilir. Birçok pankreatik kisti iyi huyludur ve hiçbir belirti vermez; fakat bazı kistler kanser ya da kanser öncesi kistlerdir. Prekanseröz kistler kanser olma olasılığı olan iyi huylu kistlerdir. Fakat bazı pankreatik kistleri kanser olabilir.

Pankreasta Lezyon Sebepleri: Birçok durumda belli bir pankreas kistinin sebebi bilinmemektedir. Genetik mutasyonlar kanser kistlerine yol açabilir. Bazı kistler ender olarak hastalıklarla ilişkilidir. Psödokistleri sık sık pankreatit ya da pankreas sindirim enzimleri erken aktif duruma gelmesi ve pankreasın kendisini sindirmesi gibi acı bir halde meydana gelebilir. Psödokistlere bir araç kazası gibi karından alınan bir travma sebep olabilir.

Pankreasta Lezyon Tedavi: Kistin türü ve belirtilere sebep olup olmadığına göre değişir. Bazen, herhangi bir tedavi gerekli olmayabilir. İyi huylu bir psödokist hatta büyük bile olsa bu sizi rahatsız etmediği sürece kendi haline bırakılabilir. Seröz kistadenom çok ender olarak kanser haline gelebilir. Aynı zamanda belirtileri ya da büyüme gibi sebepler olmadıkça kendi haline bırakılabilir.

Rahatsız edici belirtilere sebep olan veya daha çok büyüyen bir psödokist genellikle midenizi ve ince bağırsak için ağız yoluyla iletilen küçük bir esnek tüp kullanılan bir endoskop ve bir iğne ile boşaltılabilir. Ağrı veya diğer belirtiler sebep olan genişlemiş bir psödokist ya da seröz kistadenom cerrahi olarak giderilebilir. Fakat bir psödokist devam ediyor veya tekrarlayabilir durumdaysa alınır. Pankreas çoğu lezyonların diğer türlerinin tedavisi için kanser riski sebebiyle genellikle cerrahi olarak çıkarılması uygun olmaktadır. Cerrahi olarak kistin çıkarılması çok etkilidir ve tekrarlama olasılığı en azdır.
" } ] }