{ "title": "Omurilikte Lezyon", "image": "https://www.lezyon.gen.tr/images/Omurilikte-Lezyon-86.jpg", "date": "19.01.2024 16:04:43", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Omurilikte Lezyon: Omurilik, fonksiyonları bakımından iki işlevsel ünite olarak düşünüle bilmektedir. Birincisi merkezi sinir sisteminin daha yukarı seviyelerine duyu organlarından gelen bilgiyi iletmekle görevli ya da daha üst birimden gelen uyarma sonucu bir sinir teli boyunca meydana gelen elektriksel değişiklikleri periferik sinir sistemine götüren uzun demetlerin boylamsal işlevi, İkincisi ise omuriliğin bölümlü fonksiyonudur. Lezyon yani doku bozukluğu bir organizmada yara, hastalık, tümör veya herhangi bir mekanik sebepten, darbeden dolayı yıpranan, anormal herhangi bir dokuya verilen genel isim olarak adlandırılır. Omurilikde oluşan hasarların sebep olduğu lezyonlarda bulundukları bölümdeki çeşitli omurilik fonksiyonlarını bozabilmektedir. Buna omurilik lezyonu adı verilir. Burada omurilik bir ya da birden fazla segment boyunca etkilenen lezyonun omuriliği etkenlik olarak tam kesiye uğratması durumu görülür. Kısaca lezyonun üstündeki ve altındaki omurilik kısımları arasında fonksiyonel ilişki ortadan kalkar. Bu durum \"omuriliğin akut transvers lezyonu\" ve \"spastik parapleji/kuadripleji\" olmak üzere iki kısımda incelene bilmektedir.

Omuriliğin Yarım Lezyonu ya da Brown-Sequard Sendromu

Bu lezyonu, omuriliğin sağ ya da sol yarısını bir ya da birden fazla segment boyunca hasara uğratmış olan hastalıklı bir süreç ortaya çıkmaktadır. En çok görülen nedenler arasında omuriliğin radyasyon nekrozu (Hücre ölümü, kangren), omurga travmaları ve spinal metastazdır. Lezyon seviyesinin altında onunla aynı tarafta titreşim ve pozisyon duyusu kayıpları, üst motor nöron tutukluğuna bağlı felç belirmesi görülürken karşı tarafta ağrı ve ısı duyusu kaybı gözlenir.

Omuriliğin Merkezi Lezyonu ya da Siringomiyeli Sendromu

Omurilik merkezinde yer alan bir veya birden fazla segment boyunca omuriliğe hasar veren lezyonlar nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Bu duruma hemoraji ya da travmaya bağlı örselenme gibi durumlar veya tümör, omurilikte içi sıvı dolu boşlukların var olması gibi patolojik oluşumlar sebep olabilir.

Foramen Magnum Sendromu

Bu sendrom, tümör, multipl sekleroz, kranyo-vertebral bileşkenin anomalileri, Arnold Chiari malformasyonu sonucunda birçok etken sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Parmak uçlarında kafatasının hemen altında ağrı, ensede sertlik, uyuşma, siringomiyelik tipte duyu bozukluğu izlenebilmektedir.

Konus Medullaris ve Kauda Ekuina Sendromu

Bacaklara giden motor lifler ayrıldığından dolayı bu bölge lezyonlarında segmentlere bağlı hareket edebilen uzantılar, kollar, bacaklarda bir felç görülmez. Sadece en alt köksel duyu kuşağını ilgilendiren perianal bölge ve bazı durumlarda uylukların arasında bir duyu kusuru ve mesane, anüs kusuru izlenebilir.
" } ] }