{ "title": "Nodüler Lezyon", "image": "https://www.lezyon.gen.tr/images/noduler-lezyon-1346.jpg", "date": "20.01.2024 22:29:06", "author": "derya han", "article": [ { "article": "Nodüler lezyon, içi dolu kitle anlamına gelmektedir. Belirli hastalıkların sebep olmuş olduğu vücutta gelişen değişikliklerdir. Bu değişikliklerin boyları yaklaşık olarak 1 cm'den 6 cm'ye kadar değişebilen doku büyümelerine denilmektedir. Yuvarla ya da oval biçimde oluşum göstermektedir. Normal hava olan ac parankimi sayesinde çevrelenen ve parankimden ayrı olarak net bir biçimde fark edilebilen gölge koyuluğunda oluşmaktadır. En geniş çapı 5 cm'den büyük olanlara ise kitle denilmektedir.

Nodüler Lezyon Nasıl Ortaya Çıkar?

Nodüler lezyonlar bazen gözükürler bazen de yapılan testler sonucu ile ortaya çıkabilir. Bir hastalık sebebiyle ortaya çıkan hastalığın bıraktığı hasar olarak kabul edilebilir. Çoğu apse, kitle, tümör şeklinde olabilir. Bunlar bulundukları yerde yer kaplayan ve ağırlık oluşmasına neden olan lezyonlardır. Bazen de bazıları yer kaplamazlar. Bunlar çevre dokulara baskı uygulamadıkları nedeni ile aynı zamanda çevrelerindeki kanın hepsini kendilerine çektikleri için tam tersi gelişen bir büzüşmeye neden olmaktadırlar. Nodüler lezyon çevrelerindeki dokulardan daha farklı bir şekilde oldukları için her zaman fark edilebilirler. Genellikle bir hastalık sonucu ile oluşurlar.

Nodüler Lezyon Tespiti Nasıl Yapılır?

1 cm ve üzeri olan nodüler lezyonlar yapılan test ile belli olurlar. Daha küçük olanlar ise ultrasonla ortaya çıkarlar. %95'i iyi huylu bir şekilde gelişir iken %5'i ise kötü huylu olarak oluşur. Hormon üretimi çok fazla olanlar her zaman tehlikelidir. Diğerleri ise tehlikesiz olarak kabul edilmektedir. Aşırı hormon üretenlere sıcak nodül denilmektedir. Tiroit nodülleri hiçbir şekilde ve zamanda sıkıntı oluşturmazlar. Görüntülendiği zaman ortaya çıkarlar. Testler ve ultrason yolu ile tesadüfi olarak ortaya çıkarlar. Çünkü bu rahatsızlık sebebi ile herhangi bir sıkıntılı durum ortaya çıkmaz. Sadece sıcak nodüllerde hormon fazlalığı ile yakınmalar olabilmektedir. Yalnız her zaman birkaç farklı yerde ultrason kontrolü yapılmasında yarar vardır. Bu şekilde gereksizce yapılmış ameliyatlardan kurtulunabilir. Nodüler lezyon ortaya çıkması ve ilerideki tedaviler için ultrason en önemli tetkiklerden birisidir. Nodül değerlendirilmesi açısından ultrason her zaman şart olmaktadır. Bu tetkiki yapacak olan radyolog kişinin yeteneği de çok önemli bir etkendir. Ultrasonda belirlenen nodüler lezyonlar, normal ekolu, aşırı ekolu ya da düşük ekolu olarak üçe ayrılmaktadır.

" } ] }