{ "title": "Meningiom", "image": "https://www.lezyon.gen.tr/images/meningiom-1138.jpg", "date": "20.01.2024 16:22:57", "author": "Rabia Nurdan Özen", "article": [ { "article": "Meningiom, beynin etrafını çevreleyen ve beyni darbelerden, rahatsızlıklardan uzak tutan \"dura\" ismi verilen zarda ortaya çıkan beyin tümörleridir. Aslında beyin tümörü tabiri meningiom hastalığını tam olarak karşılamaz çünkü bu rahatsızlık beyin dokusunda değil, beyin-omurilik sisteminde ortaya çıkar. Çoğunlukla iyi huyludur. Beyin yapısında oluşan tümörlerin yaklaşık %20'sini bu hastalık kaplamaktadır yani en çok karşılaşılan beyin tümörlerinden bir tanesi meningiomdur.

MeningiomHastalığı Neden Ortaya Çıkar?

Meningiom tümörlerinin neden oluşuğu henüz tam olarak bulunamamıştır. Ancak hastalar üzerinde yapılan araştırmalara göre, hastaların büyük çoğunluğunda 22. Kromozom anormalliği ortak olarak görülmektedir. Anormalliğin görüldüğü 22. Kromozomun işlevi vücutta oluşabilecek olan tümörlerin engellenmesidir. Ancak bu kromozomda anormalliğin oluşmasında neyin tetikleyici olduğu bilinmemektedir.

Meningiom hastalarında ayriyeten bazı kan hücrelerinde anormallik oluşumu sonrasında büyüme etkenlerinde ve epidermik büyüme etkenlerinde fazlalık saptanmıştır. Bu büyüme hücrelerinin fazlalığı meningiom hastalığının gelişmesine neden olduğu düşünülmektedir.

Bunların dışında kişilerde radyasyon tedavisi alınmış olması, geçmişte veya o an göğüs kanseri geçiriyor olması, nörofibramatozis tip:2 gibi unsurlar da meningiom hastalığının oluşmasını tetikleyebilir yahut tümörün ilerlemesine sebep oluşturabilir. Özellikle nörofibramatozis tip:2 hastalığı geçiren kişilerin meningioma rastlama ihtimali oldukça yüksektir.

Meningiom Kimlerde Görülmektedir?

Meningiom hastalığının görülme sıklığı yaşın ilerlemesi ile doğru orantılıdır. Yaş arttıkça bu hastalığın oluşma riski de artmaktadır. Gençlerde ve çocuk yaşta çok nadir olarak rastlanır ve çoğunlukla 40 yaşından sonra tespit edilmeye başlanır. Kadınlarda erkeklere göre iki kat fazla görülebilmektedir.

Meningiom Belirtileri Nelerdir? 

Meningiom tümörleri, çoğu zaman büyük boyutlara ulaşmadan belirti vermezler. Bunun sebebi de şudur: meningiom tümörü beynin içine doğru ve yavaş bir şekilde gelişir. Belirtiler ise meningiomun beyinde yerleştiği yere ve büyüklüğüne göre farklılık göstermektedir. Genel olarak görülen belirtiler ise şunlardır:
MeningiomTanısı Nasıl Koyulmaktadır?

Meningiom tanısının koyulabilmesi için bir nöroloji (Beyin ve sinir hastalıkları) uzmanına görünülmesi gerekmektedir. Ayrıntılı yapılan bir nörolojik muayene sonrası MR görüntüleme veya CT ya da her ikisi birden uygulanabilir. Doktorun gerek görmesiyle daha farklı ileri görüntüleme teknikleri de kullanılabilmektedir. Görüntülemeler sayesinde meningiomun varlığı tespit edilerek yerleştiği bölüm, büyüklüğü ve tümörün tipi öğrenilir. Kesin tanı ise biyopsi incelemesi sonrasında koyulmaktadır.

MeningiomTedavisi Nasıldır?

Meningiom tedavisinde birçok yöntem kullanılmaktadır. Tedavide en çok kullanılan yöntem cerrahi girişim tekniğidir. Bunu dışında radyasyon tedavisi ile gamma knife yöntemleri de meningiom tedavisinde kullanılan diğer yöntemlerdir.

Cerrahi girişim yönteminde yapılan tedavi meningiomun çıkarılması esasına dayanır. Eğer tümörün tamamına ulaşılabiliyorsa ameliyat ile bütün tümör çıkarılır. Ancak tümörün hepsi ulaşılabilecek bir bölümde değilse, alınabilen kadar tümör alınır. Kalan tümörün tedavisine ise radyasyon tedavisi ile devam edilebilir.

Radyasyon tedavisi, yukarıdaki paragrafta da bahsedilen gibi tümöre erişilemiyorsa uygulanır veya hastanın bünyesi ameliyat sırasında uygulanacak anesteziyi kaldıramayacak durumdaysa bu yönteme başvurulur. Standart bir radyasyon tedavisi 5-6 haftalık dönemde haftanın 5 günü radyasyon uygulanması esasına dayanır.
" } ] }