{ "title": "Memede Solid Lezyon", "image": "https://www.lezyon.gen.tr/images/Memede-Solid-Lezyon-11.gif", "date": "19.01.2024 15:02:26", "author": "Nülifer Çembertaş", "article": [ { "article": "Memede Solid Lezyon; Solid lezyon vücudun herhangi bir yerinde oluşan kitlelerin içlerinin tamamen hücre dolu olması, dokular arasında boşluk kalmaması ile oluşan kistlere verilen addır. Memede solid lezyon varlığı, sıklıkla memede ağrı ve ele kitle gelmesi şikâyetleri ile başvuran hastaların ultrasonografik ve mamagrofik incelemelerinin yapılmasının ardından biyopsi sonucu teşhis edilir. Memede oluşan kitlenin nodül yapısı incelenerek nödülün ekosu, büyüklüğü, çevre dokularda benzer nodüllerin oluşup oluşmadığı değerlendirilir. Solid lezyon varlığı çoğunlukla kanser habercisi olarak değerlendirilir ve tedavi kanser önleyici yöntemler baz alınarak uygulanır. Tedavi seçenekleri hastanın yaşı, solid lezyonun büyüklüğü, kişinin hastalık geçmişi, solid lezyonun yakınlardaki dokulara olan yapışıklığı gibi kriterler göz önüne alınarak belirlenir.

Memede solid lezyon belirtileri; Meme derisinde kalınlaşma, meme dokusunda renk değişimleri olması, ele gelen sert kitlemsi doku varlığı, memelerde hassasiyet, dolgunluk hissi, şişkinlik, meme başında kızarıklık ya da sebepsiz açılan yaralar, memede ya da meme başında içeri doğru çökme, meme başında akıntı, meme şeklinde değişiklik olması, koltuk altına doğru uzanan kitlesel yapılar ile memede sızı oluşması lezyonun belirtileri arasında sayılabilir.

Memede solid lezyon türleri; Memede oluşan 2 farklı türde solid lezyon bulunmaktadır. Bu türlerden biri atipik hücreler içeren ve kanser özelliği taşıyan lezyonlar iken diğeri sıklıkla süt bezleri ve süt kanallarındaki tıkanmadan meydana gelen lezyon türleridir. Atipik hücre, normal hücrenin mutasyona uğrayarak bozulduğu hücre tipidir. Atipik hücre içeren lezyonlar sıklıkla kansere dönüşme riski taşırlar. Ailesinde meme kanseri geçmişi olan kadınların yüzde 20'sinde solid lezyon oluşma ihtimali bulunmaktadır.

Memede solid lezyon tedavisi; bu tarz lezyonlarda erken teşhis çok önemlidir. Lezyonun büyüklüğüne göre tedavi yöntemi değişmektedir. Lezyon büyüdükçe cerrahi operasyon ihtimali artar. Lezyon geri dönülmez boyutlara ulaştığında ise tüm meme kaybedilebilir. Özellikle 40 yaşından büyük kadınlarda solid lezyon varlığı meme kanserinin bir numaralı nedenidir. Kadınlar düzenli kontrollerini yaptırmalı ve şüpheli gördükleri durumları ihmal etmemelidir.
" } ] }