{ "title": "Lezyon", "image": "https://www.lezyon.gen.tr/images/Lezyon-51.jpg", "date": "21.01.2024 13:20:26", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Lezyon, bazı hastalıklar nedeniyle vücutta oluşan değişikliklerdir. Bu değişikliklerin tespiti bazen yapılan testler sonucunda ortaya çıkarılabilir. Bazen de lezyonlar gözle görülen şekilde etkili olabilir. Eğer lezyon tanımı vücuttaki hastalıklar için kullanılırsa, bu hastalığın etkilediği organlarda ortaya çıkan anomalileri tanımlar. Lezyon vücudun her yerinde, her organda oluşabilir.

Lezyon iki türlü oluşabilir

Lezyon genellikle vücutta oluşan apse, tümör gibi kitlesel oluşumları ifade eder. Bu tür oluşumlar vücutta yer kaplar. Ortaya çıktığı yere göre hacim artışına neden olur. Bunlara yer kaplayan lezyonlar adı verilir. Bu tür lezyonlar kistik lezyon olarak da tanımlanır. Genellikle içleri yağ, su ve benzeri sıvılarla dolu olur. Bunların dışında yer kaplamayan lezyonlarda vardır. Bu tür lezyonlar bulundukları bölgede çevre dokulara baskı yapmazlar. Tam aksine çevresinde olan kanı kendilerinde toplayarak, bölgede büzülmeye yol açarlar. Bu lezyon türünün tespiti çevre dokulardan farklı olmalarıyla yapılabilir.

Lezyon tanısı nasıl yapılır?

Lezyonların teşhis edilmesi için yapılan muayenede kenarları, şekli, iç ve dış yapısı, çevre dokularla farkları değerlendirmeye alınır. Normalde herhangi bir hastalığın ardından dokularda meydana gelen değişimler lezyon olarak tanımlanır.

Lezyon tanısında boyutlar önemlidir

Vücutta bulunan yara izi, açık yara da lezyon olarak kabul edilir. Lezyonun sınıflandırılmasında en önemli etken boyutudur. Çoğu hastalığın önemli bir belirtisi olan, sınırları net bir şekilde tespit edilmiş kabarık kırmızı lezyonlar hastalığın tespitinde ayırıcı özelliğe sahiptir. Bu tür lezyonların iyi ya da kötü huylu olma riski vardır. Lezyonun oluştuğu bölgede dokuların işlevselliğini kaybetmesi, bu dokularda oluşan bozukluklardan kaynaklanır.

Lezyon belirtileri ve tedavisi nasıl yapılır?

Lezyonların bir kısmı bulundukları yerden uzaktaki bölgelerde de olumsuz etkiler yapabilir. Mesela omurilikte oluşan bir lezyonun beyinden gelen sinirsel uyarıları etkilemesiyle idrar yapma güçlüğü, bacaklarda uyuşukluk gibi etkiler yapması söz konusu olabilir. Gözde oluşan bir lezyonda görmede renk algılama sorunlarına, görmede bulanıklığa neden olabilir. Ancak her lezyon böyle sorunlara neden olmaz. Bazıları kişiyi rahatsız etmez, dışarıdan görülmez. Buna rağmen lezyonların mutlaka incelenmesi ve neden oluştuğu hakkında bilgi sahibi olunması gerekir. Lezyon tedavisi buna uygun şekilde yapılmalıdır. Özellikle kistik lezyonların iyi ya da kötü huylu olup olmadığı tespit edilerek, tedavi yöntemi belirlenmelidir. Tedavide lezyonun aspire edilmesi yani lezyon içindeki sıvının temizlenmesi, cerrahi olarak lezyonun çıkarılması, ilaç tedavisi, evde haricen yapılacak pansumanlar kullanılabilir.
" } ] }