{ "title": "Lezyon Kist", "image": "https://www.lezyon.gen.tr/images/Lezyon-Kist-72.jpg", "date": "19.01.2024 19:41:13", "author": "Miraç Aydoğan", "article": [ { "article": "Lezyon Kist, vücudun her yerinde olabilen küçük bir kisttir. Lezyon belirli hastalıkların neden olduğu vücutta olan değişiklere lezyonadı verilmektedir. Lezyonlar bazen gözükür bazen de oluşan hastalığın yerleştiği organlarda farklı görülen anormalliklere lezyon denilmektedir. Lezyonların çoğu tümör ve apse gibi kitleler şeklinde olabilir. Bunlara yer kaplayan lezyonlar da denilebilir. Bulundukları bölgede yer kaplayan ve hacmi artmasına neden olan lezyonlar da diyebiliriz. Fakat bazı lezyonlar yer kaplamamaktadır. Bu lezyonlar çevre dokulara baskı yapmadıkları gibi çevresindeki kanın hepsini kendilerine çektiklerinden dolayı tersi bir büzüşmeye neden olur. Lezyonlar çevrelerinde normal dokudan farklı oldukları için bulunabilirler. Lezyonlara tanı koyulabilmesi için şekilleri şekilleri, kenarları, iç yapıları, çevre doku farkları ile değerlendirilirler. Genellikle bir hastalık sonrasında dokularda oluşan değişiklere lezyon da denilebilir.

Lezyon Kist Nedir?

Açık bir yara ya da yara izi bir lezyondur. Lezyonları sınıflandırmak için en önemli olan boyut çok önemlidir. Birçok hastalığın belirtisi olan ve sınırları iyi belirlenmiş kabarık kırmızı lezyonların ayırıcı özelliği şekilleridir. Bazı lezyonlar iyi huyludur ve bazıları da kötü huylu olabilirler. Dokuların işlevlerini bitirdiği dokulardaki bozukluklara yol açabilirler.

Lezyon Kist Belirtileri Nelerdir?

Lezyon Kist Omurilikteki bir lezyon beyinden gelen sinir uyarılarını etkileyerek bacaklarda uyuşukluğa neden olabilir ve idrar yapma zorluluğu da yaşayabilir. Lezyon gözdede oluşabilir gözde oluşan lezyon bulanık görme ve renk algılama sorunları da oluşabilir. Bazı lezyonlar ise hiçbir rahatsızlık vermez ve gözle gözükmez. Fakat incelenmesi gerekir. İncelenmemesi dahilinde daha kötü hastalıklara yol açabilir.

Lezyon Kist Tedavisi Nasıl Yapılır?

Birçok kist lezyon çok zor belli olduğu için tedaviye ihtiyaç bırakmamaktadır. Aşırı büyüyen ve civar dokulara baskı uygulayan ve görüntü bozukluklarına neden olabilen kistlere söyle tedaviler uygulanabilir:

Aspire Etmek: Kist lezyonun içeriği keseyi delen bir şırınga veya katerter yardımı ile emilip çıkarılabilir. Bu sayede lezyon kist söndürülerek küçültülebilir. İhtiyaç duyulduğu zamanda lezyon kist duvar yapıları da emilerek bu yabancı oluşumu tamamen yok edebilir.

Cerrahi Müdahale: Bazı kistler açık veya kapalı ve cerrahi metotlarla yerinde eritebilir veya alınabilir. Bu yöntem özellikle kist habis dokuya söz konusu olabilir.

İlaç Tedavisi: Kist kullanılan ilaç tedavileri kisti yok etmek amacı ile değil sadece bu kistin altında yatan nedenleri tedavi etmek için kullanılır.

Ev Tedavileri: Kist lezyon evde sıkarak veya patlatarak yok etmeye çalışmanızı asla önerilmez. Çünkü böylesi bir müdahale kiste neden olan etkeni azdırıp iyice artmasına neden olabilir, kist lezyonun büyümesine veya iltihap kapmasına neden olabilir ve bu iltihap büyük hastalıklara neden olabilir. Bunun yerine aşağıdaki tedavileri uygulayarak kisti yok edebilirsiniz eğer geçmez ise en yakın bir uzmandan yardım almanız önerilir.
" } ] }