{ "title": "Lezyon Hastalığı", "image": "https://www.lezyon.gen.tr/images/Lezyon-Hastaligi-79.jpg", "date": "20.01.2024 07:35:20", "author": "Zuleyha tonbul", "article": [ { "article": "Lezyon hastalığı; Lezyon genel anlam olarak belirli bir rahatsızlığa bağlı olarak oluşan doku bozukluğudur. Lezyonlar hastalığın habercisi olup vücudun herhangi bir yerinde görülebilirler. Herhangi bir doku bozukluğu tespit edildiğinde ise hemen lezyon tanısı koyulmaz gerekli tahliller yapıldıktan sonra bu karara varılır. Lezyon, herhangi bir renk ve kıvama sahip olmayan dokulardır. Lezyonlar genelde vücutta bir çeşit tümör olarak gözükür. Bazı lezyonlar çok hızlı büyüme kaydederken bazıları ise yıllarca aynı boyutta kalabilmektedir. Her zaman takip edilmesi gerekir. Doktorun takibine göre yılda iki veya üç defa kontrol edilmesi gerekir. Eğer lezyonların boyutları çok hızlı bir şeklide büyüyor ise bu konuda çeşitli tahliller yapılır. Genelde lezyondan bir parça alınarak patolojiye gönderilir. Yapılan araştırmalar sonucunda tümörün iyi ya da kötü huylu olup olmadığı tespit edilir. Teşhis koyulduktan sonra ona göre tedaviye başlanır. Bazı durumlarda ise bu lezyonların gözle görülmesi mümkün değildir. Tesadüf eseri ortaya çıkarlar.

Lezyon hastalığında, erken teşhis her zaman çok önemlidir. Vücudumuzda bulunan dokulardan hemen hemen hepsinde doku bozuklukları ve lezyonlar meydana gelebilir. Elimizde ya da kolumuzda dokunduğumuzda hissettiğimiz bir lezyon şu hastalığın belirtisidir diye hiçbir zaman teşhis koyulamaz. Muhakkak gerekli tahlillerden geçmesi gerekir.

Lezyon hastalığı nasıl oluşur?

Hücreler vücudumuzun en küçük yapı taşıdır. Hücreler birbirleri ile birleşerek dokuları meydana getirirler. Dokular da bir bütün oluşturarak organları meydana getirir. Bütün hücreler, bütün canlılar gibi doğarlar, büyürler, yaşlanırlar ve ölürler. Hücreler bölünerek çoğalır ve başka hücreler oluşturur. Vücutta herhangi bir hastalık ya da anormallik oluşması sonucunda hücrelerin bu işleyiş düzeni bozulur. Yaşlanan hücreler ölmesi gerekirken ölmez ve vücutta çok fazla bir şeklide hücre olmaya başlar. Artık bulundukları alana sığmayan bu hücreler vücudun dışına doğru büyümeye başlarlar ve şekilsiz bir şekilde farklı yumrular ve sertliklerin oluşmasına neden olurlar. Bazı durumlarda ise lezyon hastalığının oluştuğu bölgede lezyonlar burada bulunan kanı emer ve dokunun büzüldüğü ya da çökmüş olduğu görülür. Bunlar da kişinin kansız kalmasına neden olur.

Lezyon hastalığı tedavisi nasıl yapılır?

Lezyonların durumunun test edilme görevi patolojiye aittir. Doktorlar bu tarz hastalar ile karşılaştıkları zaman iki çeşit test yaparlar. Bunlardan birincisi makroskobik testlerdir. Bu test lezyonlu bölgenin çıplak gözle incelenerek yapılmasıdır. İkincisi ise mikroskobik olan testlerdir. Lezyonlu organdan parça alınarak yapılan testlerdir. Gelen sonuca göre doktor ilaç tedavisine gerekirse kemoterapi ve radyoterapi gibi tedavi şekillerine başvurulur.

Lezyon hastalığı, vücutta oluşan herhangi bir hastalığın temsilcisi olup bir şeylerin iyiye gitmediğinin göstergesidir. Bu yüzden ne olursa olsun kişi kendinde böyle bir durum hissettiği vakit muhakkak en yakın sağlık kuruluşuna başvurup gerekli testleri yaptırmalıdır.
" } ] }