{ "title": "Lezyon Çeşitleri", "image": "https://www.lezyon.gen.tr/images/lezyon-cesitleri-2698.gif", "date": "23.01.2024 06:19:45", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Lezyon Çeşitleri, Lezyon bir çeşit doku bozukluğudur. Organizmada genellikle hastalık veya travma sebebiyle tahrip olmuş anormal doku bozukluklarına lezyon denir. Lezyon gözle görülen deride olabileceği gibi gözle göremediğimiz iç organlarımızda da oluşabilir. Omurilikte bir lezyon oluştuğunda beyinden bu kısma gelen sinir uyarılarını etkileyerek bacaklarda uyuşukluk gibi şikâyetlere sebep olabilir. Optik sinir lezyonları çoğunlukla optik nörite yol açarak bulanık görmek ve renk algılama kayıplarına sebep olur. Çünkü optik sinirde lezyon oluştuğunda, sinirler normal işlevlerini yürütemezler. Bazı lezyonlar klinik bulguya sebep olmaz. Büyük çaplı olsalar bile belirti görülmeyebilir. Bedende gelişen lezyonlar çeşitlidir.

Lezyon Çeşitleri Nelerdir?

Deri seviyesindeki lezyonlar: Deri düzeyindeki olan primer lezyonlara makul denir.

Makul (Leke): Ciltte, sınırlı, normal ten rengindeki değişikliklere makul denilir. Makullerin büyüklerine yama denmektedir.

Eritem: Geçici damar genişlemeleri neticesinde oluşan pembe-kırmızı renk değişikliklerine eritem (Hiperemi) denilmektedir.

Purpura: Eritrositlerin damar dışına çıkması ile deride lokal renk değişiklikleri şeklindeki lezyonlara purpura denilir.

Kabarık olan lezyonlar

Ciltte kabarık lezyonlar solid ve sıvı içeren lezyonlar şeklinde ikiye ayrılır:

Solid (Sert, katı) lezyonlar
Sıvı içeren lezyonlar
Sekonder Lezyonlar
" } ] }