{ "title": "Kitlesel Lezyon", "image": "https://www.lezyon.gen.tr/images/kitlesel-lezyon-982.jpg", "date": "19.01.2024 11:22:55", "author": "derya han", "article": [ { "article": "Kitlesel Lezyon, doku üzerinde meydana gelen kitle şeklindeki yapı bozulması olarak tanımlanabilir. Lezyon biyolojik anla içerisinde kullanılsa da en çok tıp alanında ele alınmaktadır. Kitlesel lezyonlar bir hastalığın belirleyicisi olarak ya da bir hastalıktan sonra vücut içerisinde ortaya çıkan kitleler şeklinde oluşmaktadır. Vücut içerisinde bir doku bozukluğu oluştuğu zaman bu hastalığa hemen bir kitlesel lezyon tanısı konulamaz. Çünkü bu tanının sonucu yapılan testler ve ultrason sonuçlarıyla ortaya çıkabilmektedir.

Kitlesel Lezyon Neden Olur?

Kitlesel lezyon çoğunlukla iyi huylu algılanması gereken bazen de kötü huylu olarak çıkan bir hastalık belirleyicisidir. Bilinebilecek hiçbir nedeni yok iken ortaya çıkmış bulunan kitleler bir patoloji sonucundan geçilmelidir. Nitelikleri olmayan bazı lezyonlar tümör sonucu ile ortaya çıkabilmektedir. Kitlesel lezyonlara en çok kadınlarda rastlanılmaktadır. En çok kadınlarda ve kadınların meme bölgesinde görülebilecek olan bu lezyonlar her iki cinsteki kişilerde ise boyun, koltuk altı, kasık, karın, kol veya bacaklarda görülebilmektedir. Aynı zamanda kitlesel lezyonlar insan vücudu içerisindeki organlarda da seyir halinde olabilmektedir.

Kitlesel Lezyon Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Vücudumuzda çeşitli organlar içerisinde istenmeyen hücrelerin var olarak büyümesi, birikmesi ve boyutlarının artık kolay bir şekilde görülebilecek hale gelmiş olması ile fark edilen zararlı olabilecek olan hücre birikimlerine kitlesel lezyon diyebiliriz. Bu kitleler kimi kez kansere neden olabilirken kimi zamanda iyi huylu patolojik sonuçlar vermektedir. Bu kitlesel lezyonlar kimi zaman ise farklı hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Kitlesel lezyonlar 5 cm'den büyük olurlar. Organlarda lezyon birikimlerinin farkına varılmazsa bunun sonucu olarak kitlesel lezyonların oluşmaya başlandığı görülebilir ve bu durum daha büyük hastalıklara yol açabilmektedir. Bu hastalıklar ile ilgili hemen bir karar vermeden evvel alanında Uzman bir doktora başvurulmalı ve tavsiyeleri, kontrolleri üzerine hareket edilmelidir. Birkaç farklı doktor gözetimi altında tanı almak gerekebilir. Bazen yetersiz bazen de gereksiz hallerde ameliyat olmak gerektiği sonucu ortaya çıkabilmektedir. Her zaman için farklı doktorlara muayene olmakta yarar vardır. Tedavi yöntemler olarak öncelikle tıbbi uygulamalar yapılır. Yeterli görülmediği ve hastalığın yayılmaya başladığı durumlarda cerrahi müdahale ile kitlesel lezyonlar yok edilebilmektedir.

Kitlesel Lezyon Kişilerde Hangi Bölgelerde Görülebilir?

Kitlesel Lezyonlar lezyonların birikmesi sonucu olarak istenmeyen hücre oluşup gelişmesine yol açan birikimlerin oluştuğu her bölge üzerinde görülebilmektedir. Böbrekler, akciğer, karaciğer gibi bütün organlar ele alınabilmektedir. Kitlesel lezyonlar aynı zamanda cilt yüzeyinde kol, bacak, karın gibi yerlerde de belirgin bir şekilde görülebilirler.
" } ] }