{ "title": "Hipodens Kistik Lezyon", "image": "https://www.lezyon.gen.tr/images/Hipodens-Kistik-Lezyon-79.jpg", "date": "21.01.2024 06:13:10", "author": "Melike SÜMER", "article": [ { "article": "Hipodens Kistik Lezyon, öncelikle buradaki terimleri açıklamakla başlayabiliriz. Lezyon denilen şeyi aslında doku bozukluğu olarak tanımlayabiliriz. Lezyon, vücutta hastalık ya da travmadan dolayı kaynaklanan anormal ve tahrip olmuş dokudur. Hipodens ise lezyon yoğunluğunun dokuya göre düşük olması durumudur. Yani buradan hastanın doku bozukluğunun düşük olduğunu anlayabiliriz.

Kistik lezyon ise genellikle içi sıvı dolu kapsül ya da kesecik şeklinde tanımlanan doku bozulmasıdır diyebiliriz. Bu tanımdan da hareketle hipodens kistik lezyon doku bozulmasının az olduğu içi sıvı dolu keseciklerdir. Çok farklı türlerde kistik lezyon vardır.

Hipodens Kistik Lezyon Belirtileri ve Etkileri Nelerdir?

Küçük boyutlardaki kistik lezyonlar genellikle bir belirti göstermezler. Diğer lezyondaki belirtileri inceleyebiliriz. Bazı kistik lezyonlar cilt üzerindeki şişkinlik sebebiyle görülebilir veya hissedilebilir. Bazen de daha derinlerde olduğu için görülmediği halde hissedilebilirler. Bazı kistik lezyonlar ağrıya sebep olabilir. Yumuşak ya da sert dokuya sahip olabilirler. İç organlarda oluşan kistik lezyonlar küçük boyutta ise herhangi bir belirti göstermezler. Büyük çaptaki kistik lezyonlar ise iç organların fonksiyonlarını yerine getirememelerine neden olabilir. Ayrıca kanal tıkanmalarına ve kan dolaşımının zayıflamasına yol açabilmektedir. Farklı organların dokularında ortaya çıkan kistik lezyonlar birbirlerinden farklı etkiler göstermektedirler.

Hipodens Kistik Lezyon Neden Olur?

Kistik lezyonların oluşumuna neden olan birçok etmen vardır. Bunlardan en temel olanları arasında tümör oluşumları, genetik faktörler, enfeksiyonlar, hücre bozuklukları, devam eden iltihaplar, parazitler, farklı vücut kanallarının tıkanması, yaralanmalar ve ana rahmindeki gelişim sürecinde yaşanan sorunlar vardır.

Hipodens Kistik Lezyon Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çoğu kistik lezyon herhangi bir belirti göstermediği için tedavi uygulaması da yapılamamaktadır. Ancak aşırı büyüyen ve çevre dokulara hasar vermeye başlayan ve görüntü bozukluklarına yol açan kistik lezyonlar için bazı tedavi yöntemleri mevcuttur. Aspire etme yönteminde kistik lezyonun içeriği bir şırıngayla emilerek temizlenebilir. Böylece lezyon söndürülerek küçültülür. Ayrıca kistik lezyonun duvar yapıları emilerek tamamen geçirilebilir. Cerrahi müdahale ile açık veya kapalı cerrahi metot sonucu kistik lezyon alınabilir. Kistik lezyonda kullanılan ilaç tedavisi lezyonu yok etme amacından ziyade, lezyona sebep olan hastalığı gidermek amacıyla uygulanmaktadır. Son olarak kistik lezyonu evde sıkarak veya patlatarak yok etmeye çalışmak, büyük sorunlara, lezyonun büyümesine ve iltihaplanmaya neden olabileceği için önerilmez. Bu nedenle hipodens kistik lezyon gerekli kontrollerin ardından bir hekim tarafından tedavi altına alınmalıdır.
" } ] }