{ "title": "Böbrekte Lezyon", "image": "https://www.lezyon.gen.tr/images/Bobrekte-Lezyon-93.jpg", "date": "20.01.2024 08:47:24", "author": "Miraç Aydoğan", "article": [ { "article": "
Böbrekte Lezyon, Basit böbrek kistleri en çok karşımıza çıkan ve iyi huylu böbrek kitleleridir. Hemen hemen her yaşta görülebilir. Sadece doğumdan 20 yaşına kadar nadir görülmektedir. Böbrek kistleri genellikle tek böbrekte ve tek böbrek lezyonu olarak karşımıza çıkabilir. Bazı durumlarda çift taraflı ve birçok sayıda olanları da vardır. Genel olarak yuvarlak ve oval şeklinde içini kapsayan tek sıralı epitelyum hücresi yer alır. İçleri berrak ya da sarıya çalan bir renk olup sıvı doludurlar. Basit kistler büyüme potansiyeli olup genellikle 2 cm'den küçük olduğu gibi 10 cm'den büyükte olabilirler.

Böbrekte Lezyon asit kistlerin semptom vermeleri pek rastlanan bir durum değildir. Ağrı ve kitle şeklinde bulgu verdiği gibi yapılan araştırmalarda araştırmalarda insidental olarak tespit edilir. Basit kistlerin tanısı ultrason ile rahatlıkla görülebilir ve tanısı konulabilir. Bazen ultrasonda görülmeyen ve şüpheli durumlarda tomografi ve mr'a da başvurulabilir. Lezyon olan böbrek böbrek genellikle alınması sonucuna varılıyor.

Böbrekte Lezyon Nasıl Teşhis Edilir?

Ultrason sonucunda ortaya çakabilir. Yani lezyon olan böbrek anlaşılabilir ve alınmasına karar verilir bazen de böbrek alınır. Dediğimiz gibi lezyon genellikle 20 yaşın üstünde genellikle oluşabilir. 20 yaşın altında da oluşabilir ancak nadir görülen bir olay olur. Lezyon olan böbrek genellikle sağ böbrekte oluşabiliyor. Lezyon olan böbrek o bölgenin hafif sancı yanı hafif ağrı mevcut olabiliyor. Böbrekte lezyon eğer erken tanı konulmasa kansere dönme tehlikesi olabilir.
" } ] }