{ "title": "Böbrekte Kistik Lezyon Nedir", "image": "https://www.lezyon.gen.tr/images/bobrekte-kistik-lezyon-nedir-6119.jpg", "date": "21.01.2024 12:10:45", "author": "Özge Koçak", "article": [ { "article": "
Böbrekte Kistik Lezyon Nedir, basit böbrek kistik lezyonları en çok karşımıza çıkan ve iyi huylu böbrekte oluşan kitlelerdir. Hemen hemen her yaşta görülebilme ihtimali vardır. Sadece 20 yaşına kadar nadir olarak görülmektedir. Böbrek kistik lezyonları genellikle tek böbrekte ve böbrekte kistik lezyon şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Bazı durumlarda çift taraflı ve birden fazla olanları da görülmektedir. Genel olarak yuvarlak ve oval şeklinde olup içleri berrak ya da sarıya yakın bir renk olup sıvı ile doludurlar. Bu kistlerin büyüme potansiyeli vardır ve genellikle 2 cm'den küçük olabileceği gibi 10 cm'den büyükte olabilmektedirler. Böbrekte kistik lezyonların semptom vermelerine pek rastlanmamıştır. Böbrektekikistik lezyonların tanısı ultrason ile rahatlıkla görülebilir ve tanı konulabilir. Bazen ultrasonda görülmeyen ve şüpheli görülen durumlarda tomografi veya mr'a başvurulmalıdır. Kistler içi sıvı dolu kesecik şeklindedirler. Vücudun değişik bölgelerinde de görülebilir. Böbrek de bunlardan birisidir. Böbrekte kistik lezyonlar hiçbir belirtiye yol açmayabilir fakat bazı durumlarda yüksek tansiyon, iltihap, taş oluşumu, kanama, böbrek yetmezliği gibi sorunlara da yol açabilir.

Böbrekte kistik lezyon nedir, belirtileri ve tanı konulması

Böbrekte kistik lezyon tanısı, ultrasonografi, tomografi gibi yöntemlerle konulmaktadır. Böbrekteki bu kistler, böbrek kanseri ile karıştırılabilir. Yapılan incelemeler ile böbrek kisti, kanserden kolaylıkla ayrılabilir. Aile de genetik olarak bu hastalığın görülüp görülmediğine de bakılmalıdır.
Böbrekte kistik lezyonların görülme yaşı, yerleşim yeri ve diğer belirtilere göre sınıflandırabiliriz.
Basit kistler, böbrekte görülen en zararsız ve en yaygın kist türüdür. Genellikle hiçbir belirti göstermezler ve tedavi gerektirmezler. Yaş ilerledikçe basit kistlerin görülme sıklığında da artış görülür. Ailede de görülen bu kistler ise genellikle zararlıdır. Bu kistler;
Böbrekte kistik lezyon tedavisi nasıl yapılır?

Çok büyümediği sürece bu böbrek kistik lezyonlarına cerrahi müdahale gerekmez ve eğer kistler, yüksek tansiyon, iltihap ve böbrek yetmezliği gibi ciddi sorunlara neden olmuşsa tedavisi yapılır. Genetik olarak görülen kistlerde yakın akrabalar da kist yönünden taramadan geçirilmesi gerekir.
İyi huylu böbrek kisti lezyonu yaygın olarak görülür. Elli yaşın üzerindeki kişilerin %50 civarında bir ya da daha fazla böbrek kisti lezyonu gözlemlenir. Erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülür. Bu kistin tümöre dönüşümü çok düşük oranda görülmektedir.
Genelde tedavi gerektirmezler, kist ağrı yapıyorsa, böbrek taşları kiste eşlik ediyorsa, tansiyon şikâyetleri varsa ameliyatla kistin alınması gerekir. Yapılan bu işlemler eskisi gibi açık cerrahi ile değil de kapalı ameliyatla, herhangi bir yara açmadan, kanama riski olmadan yapılmaktadır.
Fakat eğer böbrekteki kistik lezyon tomografi ile değerlendirildiğinde kistin içindeki sıvı şeffaflığını yitirmişse ve kanama gibi bir durum söz konusu ise normalde ince ve düzgün olan kist duvarı kalınlaşmış ise ve buna benzer ciddi belirtiler söz konusuysa kist tedavisi değil de tümör için düşünülen tedavi seçeneklerinin uygulanması daha doğrudur.
Kistleri olan hastalar senede en az bir kez ultrason veya tomografi ile kontrollerini yaptırmalıdır. Erken teşhis her zaman önemlidir ve tedavi şansı her zaman vardır.

" } ] }