{ "title": "Beyinde Kistik Lezyon Nedir", "image": "https://www.lezyon.gen.tr/images/Beyinde-Kistik-Lezyon-Nedir-67.jpeg", "date": "20.01.2024 17:06:05", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Beyinde Kistik Lezyon Nedir, karşılaşılan hastalıklar arasında yer alır. İnsan beyninde omuriliğin etrafında bir zar bulunur. Zar mikroskopla bakıldığı zaman örümcek ağına benzer. Bu sebepten ismi araknoid olarak adlandırılır. Omurilik sıvısını içerisinde barındıran kistler bulunur. Beyin ve omurilik zarları ayrı ayrıdır. Bu zarların sıvı ile dolması sonucunda kistik lezyonlar oluşur. Her yaş grubunda görülme olasılığı bulunur. Genellikle çocuk yaşlarda daha fazla görülmektedir. Bu problem doğumsal olarak da meydana gelirken; geçirilen bir kaza sonrasında da kistik lezyonlar oluşabilir. Kistlerin içi bazen katı olurken bazen de sıvı olarak bulunur. Sabit olduklarından dolayı zararlı değildirler. Hayati tehlike bulundurmadığı için herhangi bir organa yayılma yapmazlar. Bu sebepten kistik lezyonların hangi tarafta bulunduğu önemlidir.

Beyinde Kistik lezyon belirtileri nelerdir?
Beyinde Kistik Lezyon Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu hastalık bazı durumlarda herhangi bir belirti vermediğinden dolayı uzun yıllar boyunca kendini belli etmeden beyinde yaşamaya devam eder. Belirli şikâyetler saptandığı zaman beyin tomografisi uygulanarak kistik lezyonun yeri belirlenir. Ayrıca hastaya MR uygulaması yapılması sonucunda kistik lezyonlar görüntülenir. Belirli bir belirti sonucunda teşhis edilen kistik lezyonlar bulunduğu bölge tehlike arz etmiyor ise ameliyat edilerek bu bölgeden çıkartılır. Kistik lezyonlar gereğinden fazla büyüdüğü zaman hayati tehlikeyi artıracağından dolayı ameliyat şansı oldukça azdır. Bu sebeple erken tanı çok önemlidir. Beyin kistik lezyonlar için ameliyat iki şekilde yapılır.

Birinci Kistik lezyon tedavi yöntemi, ameliyat yöntemi ile yapılır. Bu yöntemde şant ameliyatı uygulanarak şantın bir ucu kistin bulunduğu bölgeye takılır. Diğer ucu ise karın içerisine cilt altına bir tüp yerleştirilmesi ile uygulanır. Uygulanan bu tüp karnın içerisinde ilerleme yapar. Beyinde bulunan kistik lezyonun sıvısı bu tüpün içerisine çekilmesi ile ameliyat gerçekleştirilir. Böylelikle kistik lezyon çıkartılmış olur.

İkinci tedavi ameliyat yöntemi, kistin bulunduğu bölge ameliyat için uygunsa bu bölümde küçük bir kesik açılır. Bu kesik ile kistik lezyonun bu bölgeden temizlenmesi sağlanır. Bu yöntem ilk yönteme göre daha az kullanılmaktadır. Tedavi süreci ağrılı ve sancı olması sebebiyle hastanın belirli süre hastanede kalması sağlanır.
" } ] }